Čistý čokoládový výrobok
Čokoládový výrobok s ingredienciamis
Plnený výrobok
Výrobok s dvoma vrstvami náplne
Výrobok s náplňou a ingredienciami
Pralina s lieskovým orechom
Pralina s višňou
Výrobok s náplňou a keksom
Morské plody
Kroková formovacia linka Lekos je linka, kde reťazové dopravníky prepravujú voľné formy medzi jednotlivými sekciami linky, kde sú vykonávané individuálne technologické operácie ( napr. predohrev foriem, nalievanie čokolády, formovanie škrupinky a pod.).
Kontinuálna formovacia linka Lekos je linka, kde reťaz prepravuje formy upevnené k nej kontinuálne medzi jednotlivými sekciami linky, kde sú vykonávané individuálne technologické operácie. Lekos dodáva tento typ linky len v prevedení vhodnom pre výrobu čistých čokoládových výrobkov a výrobkov s ingredienciami.
Na základe konkrétnej situácie Lekos realizuje rôzne projekty od čiastočných úprav určitých sekcií linky, cez kompletné výmeny sekcií podľa potreby až po celkovú modernizáciu a prestavbu liniek.
Úlohou tohto systému je identifikácia nevyklepnutých výrobkov vo formách, ktoré sú vracané z vyklepávacej stanice späť do procesu a automatická výmena foriem na formovacej linke, vrátane zmeny sortimentu na linke.
Správna teplota foriem pred nalievaním čokolády, či už ide o výrobu čistých alebo plnených formovaných výrobkov patrí medzi dôležité predpoklady pre výrobu kvalitného formovaného tovaru.
Piestové nalievačky Lekos sú vhodné pre nalievanie širokého spektra hmôt, napríklad čokolády, tukových krémov, fondánových krémov, želé, karamelov a reworku. Lekos navyše vyrába aj nalievačky likéru.
Charakteristické vlastnosti samotnej hmoty a vlastnosti výrobku sú základným faktorom, ktorý vplýva na výber nie len typu vibrácií ale aj požadovanú kapacitu a výkon celej vibračnej sekcie.
Lekos ponúka komplexné riešenie pre dávkovanie požadovaného podielu ingrediencií do čokolády, ich vzájomné zmiešavanie a zmiešavanie s čokoládovou hmotou, a dávkovanie hotovej zmesi do zásobníka nalievačky.
Dávkovač orechov slúži pre dávkovanie celých lieskových orechov do presných pozícií vo formách, konkrétne najmä do čokoládových škrupín tabuliek, tyčiniek alebo pralín na čokoládových formovacích linkách.
Dávkovač višní slúži pre dávkovanie celých višní do presných pozícií vo formách, najmä do čokoládových škrupín pralín na čokoládových formovacích linkách.
Dávkovač ingrediencií slúži pre dávkovanie požadovaného objemu suchých, nelepivých ingrediencií do čokoládových škrupín tabuliek, tyčiniek alebo pralín na čokoládových formovacích linkách.
Lekos má bohaté skúsenosti s dávkovaním keksov rôznych tvarov a rozmerov pre rôzne aplikácie.
Temperačné zariadenie Lekos je klasická disková temperka prepracovaná na základe výsledkov a skúseností z dizajnu, testovania a implementácií rôznych inštalácií za posledné dve desaťročia.
Kdekoľvek, kde technológia vyžaduje znížiť teploty hmôt – polevy, náplne alebo krémy – pred tým ako sú tieto hmoty spracované na výrobnej linke, tam je ideálnym riešením prietočný chladič.
Lekos navrhuje a vyrába samostatné dekryštalizátory, ktoré sú umiestnené na vratnom potrubí čokoládových hmôt do zásobníkov.
Zásobníky hmôt Lekos sú jedinečné svojim vyhotovením vodného plášťa, pri ktorého návrhu je kladený dôraz na bezpečnosť potraviny. Preto je každý vodný plášť navrhnutý tak, že nikdy nie sú voda a potravina oddelené iba jedným zvarom. Samozrejmosťou je hygienický dizajn, zvárané a leštené plochy vysokej kvality a návrh zásobníkov pre širokú škálu ich využitia.
Systémy slúžiace pre čerpanie a rozdeľovanie čokoládových hmôt, krémov, poliev ale aj iných v cukrovinkárstve používaných hmôt medzi jednotlivými zásobníkmi a výrobnými linkami. Tieto systémy môžu byť automatizované v rôznych úrovniach, až po počítačom riadenú distribúciu a plnenie.
Kombinácia lineárnych a rotačných vysoko-frekvenčných šlajdrovacích hláv zabezpečuje vytvorenie kvalitnej čokoládovej škrupiny čo sa týka jej tvaru a hmotnosti.
Chladiaca sekcia Lekos poskytuje správne technické podmienky a parametre pre kryštalizáciu čokolády, či už ako sekcia pre chladenie škrupín, alebo ako finálna chladiaca sekcia a pre chladenie rôznych náplní, karamelov a pod.
Zaviečkovacia sekcia Lekos je zárukou vytvorenia viečka výrobku prémiovej kvality pri súčasnom zabezpečení čistoty foriem počas celého procesu.
Vyklepávacia stanica Lekos je univerzálna pre vyklepávanie širokého spektra klasických čokoládových formovaných výrobkov, avšak prispôsobenie je možné pre rôzne špecifiká dané projektom.
Lekos, s.r.o. Trebišov